fredag 17. februar 2012

Det er typisk norsk å innbilde seg å være god

Den akk så berømte norske skrytepakken som kalles «velferdsstaten» kan få ethvert tenkende menneske til å undre (og irritere) seg grønn.

For bare få år siden var helse-Norge gratis. I alle fall i langt større grad enn i dag. Det er et av de «godene» vi får i dette landet, i bytte for å betale såvidt høy skatt og så høye avgifter som vi gjør. Man kan selvsagt diskutere om det kan kalles «goder» i det hele tatt, så lenge dette knappest kan regnes for å være til det beste for individet, men det skal vi heller drøfte i en annen blogg.
La oss heller se på litt grunnleggende matematikk.

I Norge utføres det årlig omkring 16 000 offentlig godkjente drap på ufødte barn. Hvorvidt man er enig i premisset om det er drap eller ikke – er i grunnen fullstendig uinteressant – for det er ikke det denne bloggposten handler om. Det den handler er at disse 16 000 abortinngrepene (både kjemiske og kirurgiske) utføres helt gratis. Det vil si at man betaler ikke egenandel for inngrepet – ei heller (såvidt jeg har brakt på det rene) materialkostnader.

Det hadde vært veldig interessant å vite kroneprisen for et abortinngrep, både hva kjemisk abort koster (pillene) pluss tiden det tar å reise til og fra sykehuset, pluss den tiden det medisinske personellet bruker på å administrere medisinene, parallelt med et kirurgisk abortinngrep – som utføres i full narkose, med oppvåkning – og kanskje et par dagers sykemelding etc. Hvis noen kan bidra med slik informasjon – er jeg lydhør.

Hvis man skal utføre en gastroskopi, for eksempel, for å utrede om man kan ha et potensielt magesår, derimot – da må man betale materialkostnader pluss egenandel.

Hvis et barn skal utføre en tonsillektomi (fjerne mandlene) må man også betale materialkostnader. Men siden barnet er under 18 års alder – slipper man å betale selv kostnaden for narkose, operasjon, etc.

Hvis man skal utføre en vasektomi (strengkutting, sterilisering) – da må man betale det hele selv. Og de billigste av disse operasjonene foregår på offentlige sykehus til en pris av 1 200 -1 900 kroner. Snittprisen ligger på rundt 4 000 kroner, og enkelte private klinikker tar over 5 500 kroner. For et inngrep som tar mindre enn en halv time og gjør mannen ute av stand til å fadre flere barn (etter en periode på cirka tre måneder). [NB! Jeg er ikke motstander av å betale privatklinikker for kirurgiske inngrep, men faktisk talt absolutt tilhenger]. Materialkostnader kommer også i tillegg under den operasjonen, hvis jeg ikke tar feil

Samtidig er det – ifølge fritt sykehusvalg – opptil 20 måneders ventetid på en vasektomi, to måneders ventetid på tonsillektomi,  to måneder på gastroskopi – men ingen ventetid på et abortinngrep.

Noen vil da si: «selvsagt er det ikke ventetid på abortinngrep», men det er hinsides argumentet. For slik Norge er i dag, med et samlet skatte- og avgiftstrykk på 84,44 prosent av bruttolønn, burde man kunne forvente null egenandeler, null ventetid og langt større effektivitet for hver krone.

Men aller helst, selvsagt, at vi fikk beholde 90 prosent av egen inntekt selv – og dermed hadde ansvar for å klare oss selv, i stedet for at alt blir ultra-fordyret av å gå gjennom helsegrossisten staten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar